Suma Salut: per un envelliment actiu i saludable
El conseller de Salut, Boi Ruiz, recorda la importància que tenen l’activitat física i l’alimentació saludable en l’envelliment actiu de la població. Les persones grans actives tenen una millor qualitat de vida i una millor salut física, psíquica i social.
El Departament de Salut va presentar la seva proposta a FiraGran amb el lema Suma Salut. L'objectiu és acostar-se a un col•lectiu de gent activa amb informació, xerrades i activitats que fomentin una activitat física i una alimentació saludable adequades a aquestes edats i que difonguin consells sobre els medicaments i sobre la coresponsabilització en el bon ús del serveis de salut. D’entre aquestes activitats destaca la caminada pels carrers i parcs de l'Hospitalet de Llobregat, que convoca més de cinc-centes persones.
La gent gran a Catalunya
Segons l’Idescat, l’any 2011 a Catalunya el nombre de persones més grans de 65 anys és d’1.265.500. Això representa un 17% de la població. L’esperança de vida de la població catalana és de les més altes del món (prop de 82 anys l’any 2008; 84,5 anys les dones i 79 els homes), i 13 de cada 100 persones de 65 anys i més superen els 84 anys (Idescat, 2009).
Segons dades de l’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) de 2006, la meitat dels més grans de 75 anys (51%) es passen asseguts la major part de la jornada. Prop del 60% caminen almenys durant deu minuts seguits tots els dies, mentre que només el 3% realitza una activitat moderada cinc o més dies a la setmana.
Promoció de l’envelliment actiu i saludable
L’envelliment de la població és un repte per a la societat i també per al sistema de salut, ja que està demostrat que, a més dels aspectes genètics i de l’entorn, les conductes individuals permeten a les persones mantenir-se sanes i actives més temps.
Per aquesta raó, el Pla per a la promoció de l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS) inclou accions en l’àmbit educatiu, sanitari, comunitari i laboral adreçades a la gent gran, com són:
- La formació de professionals dins de l’àmbit sanitari amb cursos específics sobre consell alimentari i activitat física per a les persones grans amb material específic.
- El Llibre blanc d’activitats preventives per a la gent gran.
- La piràmide d’activitat física per a la gent gran.
- El projecte “Viure més i millor”, de divulgació de la importància de l’activitat física i l’alimentació per a la salut de les persones grans a través de tallers, xerrades i del repartiment de podòmetres en tots els esplais associats a “la Caixa”.
- El manual de recomanacions d’activitat física i alimentació per a centres d’acolliment residencial de gent gran (adreçat al personal), que s’ha distribuït durant l’any 2010.
- El Pla d’activitat física esport i salut (PAFES), amb la Secretaria General de l’Esport, que arriba a més de 220 municipis amb prop de 540 rutes saludables planificades.
- La campanya “30 + 5. Treu profit de la teva vida diària per fer salut”, que promou diàriament trenta minuts d’activitat física moderada i la ingesta diària de cinc racions de fruites i verdures.
(Font: LaGentGran.cat)